Proefpersoon

Onderzoek kan ingedeeld worden in grofweg twee typen: observationeel onderzoek en interventieonderzoek (waaronder ook geneesmiddelenonderzoek). Bij observationeel onderzoek zal er enkel en alleen een analyse plaatsvinden van de bestaande situatie, zonder externe prikkels. Bij interventieonderzoek zal er wel een externe prikkel zijn. Deze prikkel kan bestaan uit het toedienen van een bestaand of nieuw geneesmiddel, voedingsmiddel of een behandelmethode.

In Nederland bevindt zich een aantal van deze testcentra waar je kunt bijdragen aan het onderzoek voor een nieuw medicijn of behandeling, door je hiervoor beschikbaar te stellen.

Wanneer kom je als proefpersoon in aanmerking

In feite kan iedere gezonde volwassene in aanmerking komen om medisch proefpersoon te worden. Daarnaast is het afhankelijk van het soort onderzoek of je wel of niet in aanmerking komt. Voor het ene onderzoek zijn vrouwen nodig, voor het andere mannen. Soms worden er rokers gezocht of juist niet-rokers. Of er worden onderzoeken gedaan onder mensen die al een bepaald medicijn gebruiken of mensen die drugs gebruiken. Per onderzoek verschillen de eisen die gesteld worden aan de proefpersonen. Voordat men tot een test wordt toegelaten, wordt er een gezondheidsonderzoek gedaan bij de deelnemers, zodat duidelijk is of men gezond genoeg is om aan de test deel te nemen.

Zijn er risico’s voor een medisch proefpersoon

In principe is er geen risico dat er gevaarlijke gezondheidsproblemen ontstaan tijdens een periode dat je proefpersoon bent. De medicijnen die getest worden zijn al zover ontwikkeld dat al bekend is dat ze geen schadelijke effecten kunnen hebben. Bovendien mogen medicijnen wettelijk gezien pas op mensen worden uitgetest als bekend is dat dit geen grote medische risico’s oplevert. Natuurlijk kan er zich wel een situatie voordoen dat iemand verkeerd op een medicijn reageert. Daarom zullen de testen ook onder streng medisch toezicht worden gedaan. Vaak zal een proefpersoon meerdere dagen in een testcentrum (ziekenhuis) verblijven, zodat het effect van de medicijnen goed gemonitord kan worden.

Wat verdient een proefpersoon

Wanneer je jezelf beschikbaar stelt als medisch proefpersoon en je hier geld mee wilt verdienen, dan zal het van een aantal factoren afhangen hoeveel je ermee verdient. Hoofdzaak in de bepaling van de vergoeding, is de tijd die je kwijt bent voor de testen. Wanneer je slechts één of twee dagen in een testcentrum verblijft zal je minder verdienen dan wanneer je voor een periode van één à twee weken moet blijven. De bedragen lopen uiteen van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden. Er worden nooit echt hoge bedragen geboden, dit is om te voorkomen dat mensen er hun beroep van maken medisch proefpersoon te zijn. Je kunt gemiddeld rekenen op een bedrag per uur wat rond het minimumloon ligt.

Belastingtechnisch is medisch proefpersoon het meest rendabel voor studenten en mensen met een erg laag inkomen. Zij mogen een aardig bedrag per jaar belastingvrij bijverdienen. Wanneer je wel inkomen hebt, dan zal je de bedragen die je verdient als brutobedrag moeten rekenen, over extra inkomsten die je niet uit arbeid verdient moet je extra belasting betalen.

Tevens zal het voor iemand die werkt nadelig zijn om medisch proefpersoon te worden, want in de periode dat je in zo’n testcentrum verblijft, zal je niet naar je werk kunnen gaan en dus ook geen geld verdienen. Voor studenten die bijvoorbeeld een uit te werken opdracht hebben of aan hun eindscriptie werken is zo’n periode in een testcentrum vaak ideaal. Met een laptop, wat boeken én de rust die je hebt tijdens de testperiode een ideale combinatie van studeren en verdienen.

Waarom meedoen?

  • Alleen goedgekeurde onderzoeken
  • Ruime uren- en onkostenvergoeding (bij fase 1 onderzoek)
  • Lever een maatschappelijke bijdrage
  • Voldoende vrije tijd tijdens onderzoeken
  • Kies zelf het onderzoek dat bij je past

Wil jij dus veilig en vertrouwd wat extra  leuk bijverdienen? Meld je dan nu vrijblijvend aan voor een onderzoek naar jouw keuze.