Thuiswerken als freelancer

Thuiswerken als freelancer is voor veel mensen niet weggelegd en blijft het bij dromen. Het aanbod is te beperkt zegt men of er zijn alleen maar baantjes waar je niet op zit te wachten. Ikzelf ben van mening dat startende ondernemers of thuiswerkers zich niet voldoende informeren over hoe bedrijven met thuiswerkers omgaan. Er is echt werk genoeg en er zijn toch echt meer dan 20.0000 freelance thuiswerkers die een leuke boterham (bij)verdienen. Je moet je allereerst goed gaan voorbereiden op thuiswerk. Informeer over de mogelijkheden, wettelijke bepalingen, tarieven, belastingen, enzovoort.

Neem thuiswerken als freelancer serieus

Ik heb met een aantal aanbieders van thuiswerk gesproken en wat zij vaak zien is dat mensen die willen thuiswerken het werk niet echt serieus nemen. Zij sturen vaak een mail met “graag meer info” of  iets dergelijks. Dit is natuurlijk niet de manier en dit soort mailtjes verdwijnen dan ook gelijk onder de delete knop bij de aanbieder.
Thuiswerken als freelancer

Informeer je vooraf goed

Een belangrijke redenen waarom men geen thuiswerk kan vinden is omdat veel mensen zich vooraf niet goed informeren. Men denkt dat het allemaal wel vanzelf zal komen. Toch zijn er heel wat mogelijkheden om je te informeren over het starten met thuiswerk.

Ben jij echt een talent

Veel mensen denken dat ze alles wel kunnen doen. Dat jij op school een goed opstel kon schrijven wil het nog niet zeggen dat jij daarom een goede copywriter bent, of wanneer jij een beetje overweg kunt met Photoshop je daarmee niet gelijk een professionele lay-outer bent. Wanneer je uren met je vriendinnen aan de telefoon hangt wil dat nog niet zeggen dat je een goede telmarketeer bent.

Doe als freelancer dat waar je goed in bent of ervaring in hebt. Het komt niet geloofwaardig over als je tegelijk copywriter en boekhouder wil zijn.

Zorg dat je zichtbaar bent als freelancer

Zorg ervoor dat je wordt gevonden. Dit zou je kunnen doen door zelf bedrijven te bellen, een website te (laten) maken, adverteren of een abonnement te nemen bij bedrijven die adressen van freelance opdrachten aanbieden. Maar ik ben ervan overtuigd dat je jezelf het best kunt presenteren via Social Media. Maak een helder en duidelijk Linkedin profiel, Pinterest borden met je werk en referenties, een Facebook bedrijfspagina en Twitter er op los. Als bedrijven je niet kennen mag je niet verwachten dat men je ineens gaat bellen om je thuiswerk aan te bieden. Belangrijk is om echt iets te ondernemen en iets concreets te doen in plaats van blijven afwachten alsof die job uit de hemel komt vallen.

Dus actief zoeken

Maak dus tijd vrij en ga actief naar aanbieders van thuiswerk opzoek. Thuiswerk kan ook als bijverdienste maar dit wil niet zeggen dat het voldoende is om bij wijze van spreken even snel een mailtje te sturen tussen de bedrijven door. Je gaat er voor en trekt er de benodigde tijd voor uit anders is het zinloos om te starten. Alleen de echt gemotiveerde mensen zullen het vol houden.

Ook de kleine freelance opdrachten zijn belangrijk

Maak afspraken met  potentiële nieuwe klanten ook al is het misschien toch maar voor een kleine freelance opdracht. Grijp elke mogelijkheid met beide handen aan om met bedrijven in contact te komen. Veel bedrijven onderschatten het belang van kleine opdrachten. Maar deze kleinere opdrachten kunnen voor jou op jaarbasis duizenden euro’s aan inkomen betekenen.